kanalfilmlogga
Beställ filmer och böcker här

Hej! Här kan du läsa om Ylva-Li och hennes historia.

När jag var 18 år visste jag att jag ville hålla på med tecknad film och musik. Att det skulle komma att bli både och visste jag dock inte då.

Mitt första arbete var på ett litet privat drivet dagis. Det var inte vanligt med privata dagis på 70-talet och begreppet förskola användes inte som nu. Men "Guldfisken" som det hette kom att bli lite som mitt andra hem i tonåren. Jag älskade ungarna och minns varenda en av dem än idag.

Ett par år senare gick jag vidare i livet, då till en ledarutbildning på en folkhögskola med estetisk inriktning. Jag fortsatte sedan arbeta med barn och kultur. På Läsesalongen i Kulturhuset där jag hade långtidsvikariat som fritidsassisten, fick jag möjlighet att kombinera barn/film/musik/berättande.
Gymnasiet kom jag att läsa som tjugettåring. Musiklinjen på Södra Latin var då nästan det enda gymnasiet med musikinrikting i Stockholm och vi var flera som hade varit ute i "verkliga livet" innan gymnasiet.
Det rådde ingen arbetslöshet och gick att få jobb direkt efter grundskolan. För övrigt trivde jag med 16-åringarna också. Jag jobbade samtidigt som popmusiker i mer eller mindre småkända band under den här tiden. Det som folk blir mest imponerade av är att jag under en period spelande med Orup i hans grupp Ubangi. Det var innan han blev "Orup" med hela svenska folket.

På den tiden var Orup ett nyhetsankare, men det är ju en helt annan historia.
Tanken på att få göra animerad film gnagde i mig och en vacker dag tog jag saken i egna händer. Jag fick hjälp att låna en 8-mm kamera och en liten viewer som liknade ett miniklippbord. Jag animerade på ett vanligt skissblock. Började längst bak och ritade mig fram till början.

Tack vare Svenska Filminstitutet fick jag 1983 kontakt med Kanalfilm och Lennart Gustafsson. På Kanalfilm fick jag äntligen möjlighet att förverkliga ett eget filmprojekt.
Givetvis en barnfilm. Två kortfilmer med "Topsy Katt" blev det. Snart var jag också involverad i Kanalfilms produktioner och fick vara med under nästan hela resan med långfilmen "Råttis" En resa som lärde oss "allt".

Sedan 1983 har jag och Lennart arbetat med stora och små projekt på Kanalfilm Cartoon. Jag har jobbat mycket med röstregi, komponerat musik till filmerna, bearbetat manus och gjort mycket hantverk med tusch och färgläggning, sedemera på datorer.

Periodvis jobbar jag deltid på förskolan. Barn/film/musik har blivit mitt liv.

Jag har alltid älskat djur.
Av Lennarts alla tusentals idéer, har de med olika djur i huvudrollerna, såsom fågelungen Binke, grodan Grobi och Katten i Flugsoppan, hunden Bulten och Ville & Vilda Kanin legat mig väldigt varmt om hjärtat.

Copyright © LennartArt 2024

.