kanalfilmlogga
Beställ filmer och böcker här
tomte

Ännu mer om Kanalfilms historia.

Från början var tekniken enkel. "Helvete också" fotograferas med en 16 millimeters kamera, uppskruvad på väggen. Alla åkningar ritades och färglades för hand, teckning för teckning. Minst 12 stycken per sekund. Sedan fotograferades de med ett fast utsnitt, liggande på ett bord under kameran.

händer som ritar

När vi skulle se på nyframkallade filmerrullar, fick vi bära en lånad projektor från Norrabantorget och tillbaka. Så första investeringen blev ett klippbord. "Om natten" och "Julfilmen" producerades på samma sätt innan 16mm kameran byggdes ut med zomobjektiv och kompletterades med ett trickbord. Under produktionen "Råttis" försågs kameran och trickbordet med styrmotorer som var kopplade till två Comendor datorer.

hampe

Eftersom filmerna var fotograferade med 16mm kamera fick vi blåsa upp dem till 35mm, innan de gick visa dem på biograf.

Nu började vi få beställningsjobb. Ett stort jobb var åt Spardelegationen.

Fyra filmer och en serietidningsliknande folder om den sparande hamstern Hampe. Sparandet gällde inte bara pengar utan också naturen och dess resurser. Hampe visades i skolorna i ett nytt "spara slösa projekt".

Tidigare hade vi gjort reklamfilm för en första hjälpenkudde, men några hejare på reklam skulle vi nog aldrig bli.

Under 1987 började vi arbeta allt mer i ett br-radhus i Skogås. Först på kvällar och helger, sedan de dagar då pendeltåget inte gick så bra. Vi satt och ritade i Skogås tillsammans med två burråttor och hade tekniken kvar i lokalen på Kungsholmen. Tanken föddes...

Copyright © LennArt 2012

.